Salama i pašteta nisu za decu
Svetski fond za istraživanje raka ukazuje da postoje ubedljivi dokazi da mesne prerađevine povećavaju rizik oboljevanja od raka creva. Mada nije bilo istraživanja uticaja konzumiranja mesnih prerađevina na zdravlje dece, dokazi koji postoje o štetnosti te hrane za odrasle su dovoljno ubedljivi.
Dobro bi bilo da deca od najranijih dana steknu naviku da izbegavaju mesne prerađevine kao što su šunka, salama, paštete i viršle. Nutricionisti savetuju da bi bilo idealno kada bi ovi proizvodi deci bili nedostupni sve do pete godine.
Poznato je da u viršlama, osim nitrita i nitrata, koji su tu u cilju što dužeg čuvanja, ima i poboljšivača ukusa čija su negativna dejstva poznata. Nije lako reći da li su i koliko viršle štetne, ali slobodno možemo da zaključimo da one nemaju pozitivan uticaj na ljudsko zdravlje. Što se ishrane odraslih tiče preporučuje se umerenost u konzumaciji i uzimanje viršli za doručak najviše jednom u nedelji ili u deset dana i to u kombinaciji sa integralnim hlebom i mlečnim proizvodima, poput jogurta ili sira.
slika:www.cdm.me