Iako se nekada svim ženama nakon porođaja govorilo da treba da prazne grudi nakon svakog podoja, danas će vam svaka patronažna sestra reći da to ne činite i da se izmlazanje mleka i masaža dojki preporučuju samo kod određenih stanja. Odmah nakon porođaja grudi počinju da stvaraju malu, ali za bebu dovoljnu količinu mleka i to kolostruma, dojke postaju tvrde, pomalo bolne i napete.
- Ako se beba pravilno postavlja na dojku, sisa na zahtev i efikasno prazni grudi, stvoriće se idealan odnos ponude i potražnje, što znači da će količina proizvedenog mleka odgovarati potrebama bebe. Tada, naravno, nije potrebno izmlazanje - objašnjava Danijela Kuljanin iz Telefonskog savetovališta "Halo beba".
Sve bebe se rađaju sa instinktom „traženja“ bradavice, refleksom za sisanje i gutanje, ali su neke „jače“, pa lepo sisaju odmah po rođenju, a nekima je potrebna pomoć. Upravo zbog novorođenčadi koja zbog male telesne težine, fiziološke žutice, prevremenog rođenja, odvojenosti od mame, zastoja mleka, oštećenih bradavice, upale dojke i drugih razloga ne uspevaju da posisaju dovoljno mleka, majkama se preporučuje izmlazanje. To se u tim slučajevima radi kako bi se podstaklo stvaranje veće količine mleka u tim prvim danima.
Izmlazanje mleka može da se radi ručno i to na sledeći način:
• Stavite palac na areolu iznad bradavice, a kažiprst na areolu ispod bradavice.
• Blago stiskajte i opuštajte palac dok mleko ne počne da kaplje.
• Pritisak usmerite ka grudnom košu. Pravite pauze.
• Rotiranjem palca i kažiprsta oko areole podstaći ćete istiskivanje mleka iz svih delova dojke.
Ako koristite „Philips Avent“ pumpicu za izmlazanje mleka, postupak je sledeći:
• Nekoliko minuta pre izmlazanja mleka staviti tople obloge na grudi.
• Nežno izmasirajte obe dojke.
• Prstima istisnite malo mleka iz obe dojke.
• Levak pumpice i silikonsku masažnu prevlaku čvrsto pritisnite na dojku.
• Polako potisnite ručicu pumpice na dole, zadržite nekoliko sekundi, pa pustite. Imitirajte ritam sisanja.
Mleko se čuva u sterilnoj posudi sa poklopcem ili u zip-kesama za tu namenu („Philips Avent“ ima i jedno i drugo u ponudi) sa obeleženim datumom i vremenom izmlazanja. Mleko na sobnoj temperaturi (od 18 do 24 stepena) može da se čuva 3 do 4 sata, u frižideru od 24 do 72 sata, ako se posuda s mlekom stavi negde dublje, ne u vrata gde je fluktuacija vazduha velika, a u zamrzivaču od 3 do 4 meseca.
Izmlazano mleko može i da se podgreva, ali ne direktno na ringli i u mikrotalasnoj pećnici. Posudu s mlekom treba staviti u posudu sa toplom vodom ili grejač i zagrejati samo količinu za jedan obrok. Tokom podgrevanja mleko se ne mućka, samo se blago meša kružnim pokretima, a jednom podgrejano mleko se baca.
Izvor: Mobilna aplikacija „Halo beba o dojenju“
Foto: Dečji sajt