Dojenje
21.07.2024.

Kad je vruće, dojenje je spas

Ovih dana vremenske prilike nam nisu naklonjene. Ne zna se kome je teže, bakama i dekama, zaposlenima ili majkama sa malom decom. Izlazi se iz klimatizovanih prostorija tek koliko je neophodno da bi svakodnevnica mogla nesmetano da teče.
Visoke temperature nose brojne rizike, od virusnih i bakterijskih infekcija, preko trovanja hranom , upala ušiju i grla.  Mala deca su posebno osetljiva pa se preporučuje dodati oprez.

Koristite samo sveže namirinice

Na visokim temperaturama voće i povrće, ali i mlečni proizvodi, meso i jaja najbrže stradaju. Neretko se može desiti da mleko koje ste tek kupili bude ukvareno. Razlog je uglavnom čuvanje tetrapaka na sobnoj temperaturi, te usled velikih vrućina i dugog stajanja može da se ukiseli.
Zato su sveže namirnice i hidratacija spas za ekstremno tople dane. Za bebironce koji sisaju, ovakav rizik ne postoji. Majka u svakom trenutku svom mališanu omogućuje kvalitetan i zdrav obrok bez obzira gde se nalazi. Pored užitka za mamu i bebu, dojenje daje i dodatni konfor, manak stresa, naročito ukoliko su oboje van kućnog okruženja. Ležernost, smirenost i spokoj koje dojenje izaziva, bez obzira gde se mama i beba nalaze, nema cenu.

Mami je neophodna hidratacija vodom, a bebi je dovoljno samo majčino mleko

Dok je pri visokim temperatura svima najvažnije da prilikom izlaska imaju fašicu sa vodom, isključivo dojenim bebama do šestog meseca života nije potrebno ništa osim majčinog mleka. Ono u sebi sadrži sve neophodne nutritijente, a u isto vreme i hidrira i po pravilu se bebi, po završetku podoja ne nudi voda.
Naravno, ovo ne važi za bebe, kojima je već uvedena čvrsta hrana.
Kako dojenje kod mama izaziva žeđ, veoma je važno da se mama hidrira i unosi veliku količinu tečnosti svakodnevno. Voda bi trebalo da bude izbor broj 1.

Prednosti dojenja za mamu i bebu

Brojne su prednosti dojenja i za babironca, ali i za mamu i to ne samo u letnjim mesecima.
Bebu majčino mleko bogato antitelima štiti od virusa i bakterija, pomaže jačaje imuniteta. Ono je savršena kombinacija vitamina, minerala,proteina i masti. Lako se vari i ne opterećuje bebin želudac. Smanjuje i mogućnost dobijanja astme i alergija. Obično su dojene bebe i zgodne jer uravnoteženo dobijaju na težini. Temperatura majčinog mleka je optimalna te je obrok dostupan u svakom trenutku.
S druge strane, majkama, zahvaljujući dojenju materica se brže vraća u svoju prvobitnu veličinu, ona lakše gubi kilograme dobijene u trudnoći. Smanjuje se rizik dobijanja karcinoma dojke, jajnika, materice kao i rizik od postporođajne depresije. Mama ima manje posla oko bebe i pripreme hrane za nju. Dojenje ima i smirujući efekat za majku.

Čak i ako postoji problem sa dojenjem, rešenje mogu biti silikonske bradavice i pumpice za dojenje, pomagala koja bebi omogućuju dostupnost majčinog mleka u svakom trenutku. Zahvaljujući pumpici beba ima i unapred spreman najkvalitetniji obrok koji joj, u odsustvu majke, neko od ukućana može dati.
Pumpice ne zauzimaju ni puno mesta u torbi tako da je sa njima i svako putovanje bezbrižno.

U susretu Svetskoj nedelji dojenja, koja se obeležava u svetu i kod nas svake godine od 1. avgusta do 7. Dečjisajt tradicionalno organizuje besplatnu radionicu, ovaj put uživo za Beograđanke  onlajn za mame iz cele Srbije. Ukoliko ste trudnica koja na vreme želi da savlada uspešno dojenje ili poznajete neku od njih, pozovite je da se prijavi na tročasovnu edukacija.
Za sve koje su raspoložene uživo u UVC "Šumice" da prisustvuju događaju, link za prijavu je OVDE.
One mame, koje će događaj pratiti onlajn putem YouTube kanala, mogu da se prijave putem linka OVDE.

 

Promo tekst

Foto: dreamstime_m_39113475-MitaStockimages, kidsland.rs

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
3D Ranac za vrtić Partizan 301036
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.699,00 RSD
Sačuvano u omiljne
3D Ranac za vrtić Crvena Zvezda 300037
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.699,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Autići 1730lic
Kruzer TUI Mein Schiff 1 1730
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.999,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno