Dojenje
29.09.2024.

U susret nacionalnoj nedelji dojenja - Kako da dojenje bebe bude uspešno?

Ono što svaka majka svom detetu želi da priušti od momenta kada sazna da će postati roditelj jesu: najveća ljubav, najzdravija hrana, najbolje obrazovanje, najlepše detinjstvo. Nabrajanje maminih želja može da se nastavi, ali su osnova svega velika ljubav i energija koju jedna majka ulaže da bi detetu obezbedila zdravo i srećno detinjstvo.
Još u trudnoći mama brigom o sebi započinje brigu o svom detetu. Najzdravije se hrani, brine o svom zdravlju i telu i edukuju se na brojnim radionicama kako bi bila spremna za roditeljstvo.


Priprema za dojenje kreće još u trudnoći

Pored svoje, mama brine i o ishrani svoje bebe. Zato se i edukuje za uspešno dojenje
Važna joj je baš ta podrška jer iz iskustva drugih zna koliko ono može da zadaje probleme. Možda bi se naše prabake čudile na kakve sve to edukacije mlade mame idu, ali bi sigurno razumele zašto je podrška za dojenje važna, jer su je i one imale u prvoj komšinici ili nekoj ženi iz sela, koja je uspešno uspostvalja laktaciju porodiljama. Jedno je važno znati, naše prabake nisu imale alternativu, morale su da doje. Pored toga, one drugačije i nisu razmišljale, to je bilo nešto što se podrazumevalo.
I današnje mlade mame imaju svest o tome da je humano mleko najbolja hrana za novorođenčad. Zato i ne čudi činjenica da su festivali i radionice dojenja u organizaciji Decjisajt.rs izuzetno posećene. Današnje mame su u boljem položaju od svojin pretkinja jer su njima na raspolaganju brojne alternative. Ipak, svesne da je majčino mleko najbolje rešenje, insistiraju da uspešno doje.
Dojenje predstavlja jedan od najznačajnijih aspekata ranog detinjstva, obezbeđujući novorođenčetu neophodne hranljive materije i imunološku zaštitu. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje isključivo dojenje tokom prvih šest meseci života bebe. Međutim, zbog različitih životnih okolnosti i izazova, mnoge majke se susreću s problemom održavanja dojenja, gde pumpice za dojenje mogu odigrati značajnu ulogu.

Prednosti dojenja


1.    Hranljive materije i zaštita od bolesti: Majčino mleko sadrži sve neophodne nutritivne komponente koje podstiču razvoj deteta, kao i antitela koja pomažu u zaštiti od infekcija.
2.    Povezanost majke i deteta: Fizički kontakt i bliskost tokom dojenja doprinose emotivnoj povezanosti između majke i deteta.
3.    Zdravstvene koristi za majku: Dojenje može smanjiti rizik od određenih bolesti kod majke, uključujući rak dojke i jajnika, kao i postporođajnu depresiju.

Dojenje ima i svoje brojne izazove


Uprkos brojnim prednostima, mnoge majke nailaze na prepreke u održavanju dojenja, kao što su:
•    Povratak na posao: Mnoge majke počinju da rade rano nakon porođaja, što im smanjuje vreme dostupno za direktno dojenje.
•    Prevremeno rođene ili bolesne bebe: U slučajevima kada beba nije u mogućnosti da sisa direktno, neophodno je koristiti druge metode za obezbeđivanje mleka.
•    Bol ili neugodnost tokom dojenja: Ponekad dojenje može biti bolno, najčešće zbog napukle bradavice ili mastitisa.

Pumpica za dojenje kao odgovor na izazove dojenja


Pumpice za dojenje omogućavaju majkama da izvuku mleko koje kasnije mogu dati svojoj bebi preko flaše. Ova praksa ima nekoliko značajnih koristi:
1.    Fleksibilnost: Korišćenjem pumpica, majke mogu izvući mleko u bilo koje vreme i ostaviti ga za kasniju upotrebu, što olakšava povratak na posao ili odlazak van kuće.
2.    Poboljšana produkcija mleka: Redovno korišćenje pumpica može pomoći u održavanju ili povećanju produkcije mleka, posebno u slučajevima kada beba nije u mogućnosti da sisa direktno ili kada majka ima problem sa nedostatkom mleka.
3.    Deljenje obaveza: Pumpe omogućavaju i drugim članovima porodice, poput očeva i baka da učestvuju u hranjenju bebe, što može majkama doneti potreban odmor.
4.    Zdravstvene prednosti za bebu: Zahvaljujući pumpicama za dojenje i prevremeno rođene bebe ili one koje imaju probleme sa sisanjem mogu dobiti majčino mleko

Manuelna ili električna pumpica za dojenje


1.    Manuelne pumpice: Pogodne za povremenu upotrebu i za majke koje ne moraju često da izvajaju mleko. Manje su i lakše za nošenje, ali zahtevaju više fizičkog napora.
2.    Električne pumpice: Brže i efikasnije za majke koje moraju redovno da izdajaju mleko, kao i mame većeg broja novorođenčadi, poput blizanaca. 

Odnedavno je na tržištu prisutna Inovativna hands -free pumpica za dojenje koja omogućava mamama da obavljaju više zadataka. U isto vreme, omogućuju mamama i u toku spavanja da izdajaju mleko. Ovo je posebno važno za one mame koje nemaju podršku ljudi u okruženju i kojima manjka san. Poseduje tri režima rada zasnovana na prirodnom ritmu sisanja bebe. Izuzetno nežan prema bradavicama dovodi do bezbolnog izmazanja mleka. Canpolova pumpica je dostupna svima. 
 

Pumpice su posebno korisne u situacijama kada direktno dojenje nije moguće, bilo zbog zdravstvenih ili praktičnih razloga. One su pomagalo, koje često sprečava upalne procese dojke, poput mastisa. Ali i ono bez kojeg se većina dojenja uspešno i realizuje.
Ukoliko je mama čvrsto rešena da doji svoje dete, ona je već na pola puta uspeha u tome. Za onu drugu, prepručuje se edukacija, i to ne bilo koja. Baš jedna takva održaće se u četvrtak i to onlajn za trudnice i mame iz cele Srbije . Ostalo je još malo mesta, a sve zainteresovane trudnice i mame mogu da se prijave OVDE

Promo tekst

Foto:kidsland.rs,dreamstime_m_146887960-Euroleadergroup

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Tricikli 442aris
Tricikl Playtime pink 442
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
6.699,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Pojas za trudnice, UB04  
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.800,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Kolica za lutke 164224CT
Kolica za lutke Milo Twins 16422
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.940,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Canpol Babies elektricna pumpica za izmazanje - Take&Go
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
11.400,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno