19.11.2013.

Spremiti hleb Deda Mraz

Hleb Deda Mraz

Nemamo svi prilike da obradujemo decu uživo Deda Mrazom, ali svakako mogu naše vešte ruke da naprave mirisan hleb kome će se deca radovati a koji će ih podsećati na najpoznatijeg deku na svetu. Lepo iznenadjenje za mališane za Novogodišnje praznike.

Potrebno:
1kg brašna
120gr šećera
7gr kvasca
1 ½ kašičica soli
120ml mleka
60ml vode
60gr maslaca
2 jaja
2 zrna suvog grožđa
2 žumanceta
Crvena boje za kolače

Priprema
Potrebna Vam je velika činija. Izmešajte 500gr brašna, šećer, kvasac i so. U manju posudu zagrejte na otprilike 120C mleko, vodu i maslac. Dodajte ih suvim sastojcima. Kada masa postane glatka dodajte jaja. Umešajte zatim i ostatak brašna  da dobijete glatku masu za oblikovanje.
Smesu sipajte na prethodno brašnom posutu površinu. Mesite 6-8 minuta dok smesa ne postane elastična. Posudu podmažite mašću i ostavite testo da naraste sat vremena.
Izvadite testo i podelite ga na dve jufke, jednu veću od druge. Onu veću razvucite u trougao sa oblim uglovima, malo produžite vrh kao na slici. Ovo testo ćete koristiti za kapu i glavu Deda Mraza. Manji deo podelite na dve polovine.Izdvojite jedan deo, razvucite  za bradu. Makazama ili nožem za picu isecite testo na trake, 2cm od vrha. Pozicionirajte na lice Deda Mraza. Isprepletite trakice po želji. Ostatak testa iskoristite za brkove, nos, pufnice za kapu i obode šešira. Krajeve brkova isečite na tanke trake. Stavite ih iznad brade, a iznad nje kuglicu za nos. Stavite jednu pufnicu za kapu. Napravite i ivicu kape i stavite je po sredini  trougla, a ispod kape.
Napravite proreze za oči makazama i tu stavite suvo groždje. U posebne posede umutiti svako žumance posebno.U jednu posudu dodajte crvenu boju u testo i pažljivo četkicom prelazite preko nosa, kape i obraza. Obično razmućeno žumance koristite da premažete ostalo testo.
Pažljivo prekrijte folijom i pecite 15-ak minuta na 180C. Zatim skinite foliju i pecite još 10-15 minuta da testo dobije zlatno braon boju.

Deca će se obradovati i sigurno će uživati u slasnim zalogajima hleba.

izvor:http://www.goodshomedesign.com/golden-santa-bread/

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno