Bezglutenska dijeta ne mora značiti odricanje od žitarica. Sledi pregled čak 9 žitarica koji ne sadrže gluten
Amarant
Amarant vuče svoje korene iz Južne Amerike, a obiluje vlaknima i vitaminom C. Izvrstan je za sve osobe koje se bore s celijakalijom jer pozitivno utiče na obnovu celog probavnog sistema.
• Za celoviti doručak možete pomešati trećinu šoljice amaranta i 3/4 šoljice bezglutenske zobi. Sve to začinite s malo soli i dodajte 4 šoljice vode pa pustite da se kuva oko pola sata.
Heljda
Heljda je tradicionalno seljačko jelo, široko prisutno i na našim područjima. Obiluje kalcijumom i B vitaminom. Ima poseban pun i bogat ukus, a najčešće se priprema u obliku kaše.
• Za pripremu kaše kuvajte heljdu 15-20 minuta na laganoj vatri s dodatkom maslaca ili maslinovog ulja i malo soli.
Kukuruz
Kukuruz pa tako i kukuruzno brašno predstavlja bogat izvor vlakana, vitamina C i vitamina A. Ukoliko ste bolovali od celijakalije i pokušavate obnoviti svoje ćelije i količine vitamina A u telu, palenta je prava stvar za vas. Važno je napomenuti da je tržište preplavljeno genetski modificikovanim kukuruzom te da je možda pametnije odlučiti se za kukuruznu krupicu iz organskog uzgoja.
Kukuruz se može pripremiti i konzumirati na mnogo različitih načina, uključujući palentu. Palenta je jako ukusan i hranjiv oblik kukuruza koji možete poslužiti kao prilog uz gotovo bilo koje jelo. Krupicu možete čak koristiti i kao brašno te napraviti od nje hrskavu i ukusnu pizzu ili nešto slično.
Proso
Proso je često marginalizovana žitarica koja u modernije vreme nije više toliko u upotrebi. Međutim, vrlo je hranjiva i lako se vari, prilično je jeftina i isplativa te obiluje B vitaminima i kalcijumom. Takođe, proso može regulsati i pH vrednost unutar našeg tela te tako može pomoći da održite acido-baznu ravnotežu celog organizma.
• Za pripremu prosa potrebno je šoljicu žitarica kuvati na laganoj vatri tokom tridesetak minuta uz dodatak 2-3 šoljice vode.
• Proso možete pripremiti i u obliku pudinga. Kuvajte proso u 4 šoljice mešavine vode i voćnog soka tokom 45 minuta do sat vremena.
Kvinoja
Quinoa (kvinoja) je u novije vreme postala jedna od popularnijih i poznatijih žitarica. Obiluje gvožđem i proteinima, a posebno je često koriste osobe koje ne konzumiraju meso niti namirnice životinjskog porekla.
• Šoljicu kvinoje kuvajte svega 10-ak minuta s dodatkom 3 šoljice vode.
Zob
Zobene pahuljice predstavljaju početak dana za veliki broj ljudi širom svijeta. Zob je vrlo bogat vlaknima i proteinima. Uglavnom, zob ne sadrži gluten, ali tokom obrade postoji mogućnost da se ˝zarazi˝ glutenom pa stoga svakako potražite proizvode kojima na deklaraciji piše da ne sadrže gluten.
• Recept za pripremu zobi prilično je sličan kao i kod ostalih žitarica; prokuvajte šoljicu zobi u 2-3 šoljice vode tokom 15-ak minuta (zavisnbo od toga koju gustinu želite dobiti).
Pirinač
Pirinač je globalno raširena žitarica koja se koristi već stolećima. Ukoliko želite uravnotežiti nivo šećera u krvi odlučite se za "basmati rižu" koju će vaše telo duže variti. Za veći udeo vlakana preporučuje se integralni (smeđi) pirinač koja se nešto duže kuva od običnog.
• Šoljicu pirinča skuvajte u dve šoljice vode, to će potrajati nešto više od deset minuta.
• Za pripremu integralne riže, 1 šoljicu žitarica potrebno je skuvati u 2-3 šoljice vode. To će potrajati 45 minuta do sat vremena.
Kineska šećerna trska
Šećerna trska jedna je od slabije poznatih žitarica koja slovi kao bezglutenska. Verovatno veliki broj ljudi ni ne zna da se šećerna trska može konzumirati kao žitarica. Prilično ju je teško naći u integralnom obliku, međutim brašno šećerne trske predstavlja odličnu namirnicu za pripremu raznih pekarskih proizvoda, naravno - bez glutena.
Teff
Teff je namirnica koja je vrlo raširena u etiopskoj kuhinji. Obiluje proteinima, vlaknima i drugim nutrijentima. Neko je čak naziva i superžitaricom jer sadrži pet puta više kalcijuma, gvožđa i kalijuma od svih ostalih žitarica.
Tekst o celijakiji možete pogledati OVDE.
izvor: zena.hr
foto: pille-r-priske unsplash,enotovyj-pixabay
Ostali komentari
MISLIM DA JE CLANAK ODLICAN.
Preporučeno