SAVET STRUČNJAKA
Docent dr Vesna Dimitrijević-Srećković
Institut za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma
Medicinsku fakultet u Beogradu
Mediteranska ishrana je najzdravija!
- Pijte vodu i limunadu, a šaku badema, lešnika ili oraha koristite umesto zasoljenih prženih grickalica.
Dr Vesna Srecković - Dimitrijević
Svetska zdravstvena organizacija kreirala je, na osnovu mediteranske ishrane, piramidu zdravih obroka, čiju bazu i količinski najveći udeo predstavljaju žitarice i mahunarke. Na vrhu namirnica čiji bi unos trebalo smanjiti na minimum su crveno meso, šećer i so.
- Nepravilna ishrana školske dece i omladine bogata je prostim ugljenim hidratima iz slatkiša i slatkih napitaka, zasićenim masnoćama životinjskog porekla iz punomasnih mlečnih proizvoda i mesnih prerađevina. Takođe, pržena i pohovana hrana prepuna štetnih lipidnih peroksida u restoranima brze hrane, uz nedovoljno korišćenje svežeg voža i povrća dovode do sve veće gojaznosti naše dece i poremećaja kao što je metabolički sindrom koji predstavlja uvod u predijabetes, dijabetes i vaskularne komplikacije – upozorava dr Srećković – Dimitrijević.
Naša sagovornica preporučuje: pola kilograma voća i povrća dnevno (salate, supe bogate povrćem) integralni, raženi, crni hleb ili zamene za hleb: žitarice celog zrna (kuvana pšenica, kukuruz), mahunasto povrće (pasulj, sočivo), špagete, ovsene, ječmene pahuljice, integralni pirinač, krompir.
- Koristite “extra virdžin” maslinovo ulje za kuvanje i pečenje, njime zamenite maslac, margarin i druge masti. Jedite posne sireve,jogurt s 1.6 % mlečnih masnoća. Jelovniku dodajte ribu, piletinu, ćuretinu, crvena mesa ograničite na jednom nedeljno. Hrana treba da bude barena, dinstana na vodi, pečena u rerni ili na električnom roštilju. Umesto slatkih i gaziranih sokova jedite sveže voće, pijte vodu i limunadu, a šaku badema, lešnika ili oraha koristite umesto zasoljenih prženih grickalica – savetuje dr Vesna.
O. P.
Koju hranu da jedemo a šta da izbegavamo?
Hrana koja se ne preporučuje:
- beli hleb, proizvodi od belog brašna, lisnata testa
- punomasni sirevi i kačkavalj, buter, kajmak, margarin, zdenka sir, krem sirevi
- svinjsko meso i svinjske preradjevine,pašteta, djigerica, čvarci
- tovljene rečne ribe som, šaran
- pržena jaja
- ako osoba ima šećernu bolest ne konzumirati - grožđe, smokve, šljive i banane
Hrana koja se preporučuje:
- crni, ražani, integralni hleb ili zamene za hleb (kačamak, špageti, integralni pirinač, pasulj, sočivo, kuvana pšenica, kuvani kukuruz, ovsene i ječmene pahuljice)
- kiselo , slatko mleko i jogurt sa manje od l.6 % mlečne masnoće, nemasni sirevi
- piletina,ćuretina, teletina, junetina, govedina, rečna i morska riba (haringa, skuša, tunjevina, losos), konjsko meso, divljač.
- od suhomesnatih proizvida pileća i ćureća prsa, govedji proizvodi koji nisu slani, tunjevina i sardine oceđeni od ulja
Slike preuzete sa sajtova: http://www.kakopedija.com, thelittleloaf.wordpress.com , coolinarka.com