U narodnoj medicini smokva se koristi protiv zatvora, zubobolje, otoka, tumora, kašlja, bradavica, ekcema, upale grla, čireva
Smokve su odlične da se oslobodimo zatvora, pomažu da smršamo, doprinose sniženju holesterola i krvnog pritiska... Sad im je sezona, pa bi trebalo da ih jedete što više!
Osim što su ukusne i slatke, sveže smokve su bogat izvor kalcijuma, kalijuma, fosfora i gvožđa. Sadrže veliku količinu biljnih vlakana, pa su odličan laksativ; u stvari, morate čak da pazite da ih ne pojedete previše.
Smokva spada u veoma alkalno voće, pa zato može da doprinese uspostavljanju kiselo-bazne ravnoteže tela, ako je telo previše kiselo. Smokve su i odličan izor psoralena, materije koja blagotvorno deluje na kožu i ublažava poremećaju kao što su ekcem, vitiligo i psorijaza. Takođe su dobar izvor antioksidanasa.
Pošto sadrže veliku količinu kalijuma, smatra se da su dobra prevencija protiv povišenog krvnog pritiska i srčanih oboljenja. A kombinacija kalijuma i kalcijuma koju sadrže pomaže da se predupredi osteoporoza. Kad sezona svežih smokava prođe, možemo ih jesti i sušene. Istina je, nisu tako meke i sočne, ali su, pogotovo ako su sušene na prirodan način, skoro isto toliko korisne koliko i sveže.
Recepti
Kobasice od smokava
Ko ima probleme sa opstipacijom, odnosno zatvorom, treba da samelje pola kilograma smokava i zamesi sa pet grama brašna od listova sene (vrsta biljke). Od testa se zatim prave kobasice, koje se čuvaju u frižideru umotane u foliju, i svakog jutra uzima deo veličine lešnika, koji se jede na prazan želudac.
Sok protiv kurijeg oka
Smokva se otvori i unutrašnjim delom uveče stavi na kritično mesto da prenoći. Ujutru se smokva uklanja, a noga potapa u vruću vodu i skida kurije oko. Ako je potrebno, postupak treba ponoviti četiri do pet puta.
Lek za želudačne probleme
Naročito za čir na želucu se preporučuje da 40 suvih smokava potopite u teglu sa 1l maslinovog ulja. Ovo treba da odstoji 40 dana a onda uzimajte svakodnevno po jednu smokvu na prazan želudac.
foto: PublicDomainPictures-pixabay