Od mušmule se pravi marmelada, liker i rakija, a poznavaoci narodne medicine tvrde da poboljšavaju vid, jačaju jetru i bubrege, popravljaju krvnu sliku, otklanjaju bolove u leđima i kolenima. Preporučuju se i kod vrtoglavice, dijareje, infekcije usne duplje, za zaustavljanje krvarenja iz desni...
Potrebno je:
500 g zrelih mušmula, 2,5 dcl vode, 250 g smeđeg šećera ili 20 g meda, 1 l vinjaka
Priprema
Mušmule operite, isecite im peteljke i stavite ih u teglu. Prokuvajte vodu i šećer ili med pa prelijte preko mušmula.
Nakon toga dolijte vinjak te potom sve sastojke lagano promešajte. Staklenku zatvorite i ostavite da odstoji na toplom 15 dana. Povremeno protresite i nakon 15 dana procedite. Proceđenu tečnost sipajte u staklene boce i dobro zatvorite. Čuvajte na hladnom mestu.
foto: byphotoahmet-pixabay