Mlečna kiselina koju poseduje surutka smanjuje prekomeran broj gljivica i bakterija u crevima, a njen niski PH podstiče njihov rad. Odlična je za bolesnu jetru. Preporučuje se redovno konzumiranje surutke kod zatvora, nadutosti, grčeva, divertikulitisa i hroničnih upala creva.
Priprema i primena surutke
Najbolja stvar kod surutke jeste da je možete i sami napraviti od sirovog domaćeg mleka ili kupiti na pijacama ili u prodavnicama eko-hrane ili je pak nabaviti od lokalnih proizvođača. Kozja surutka je najbolja, ali dobra je i kravlja. Najvažnije je da je reč o pašnim životinjama koje nisu „pumpane“ hormonima. Od 10 litara mleka u proseku se dobije jedan kilogram sira i devet litara surutke.
Zato što ima diueretička svojstva, surutku se u početku preporučuje piti umereno, ali možete je piti triput dnevno po 1,5 decilitar, a postepeno ovu dozu možete povećati i do litre dnevno.
Ako imate probavne smetnje, samo promešajte kašiku surutke u čaši vode i popijte pre svakog obroka.
Surutku osim za lečenje možete koristiti i za spoljnu negu kože i kose, u pripremi pekarskih proizvoda i smutija i u ishrani domaćih životinja i kućnih ljubimaca.
Surutka pomaže kod:
-hroničnog umora
-stresa debljine
-prejedanja
-visokog pritiska
-pada imuniteta
-želudačnih tegoba
-bolesti jetre
-kandide
-čišćenja organizma od toksina
foto: GregMontani-pixabay