Kantarion cveta i bere se u leto. Raste samoniklo po livadama, poljima i na obodima šuma. Lako se prepoznaje po žutim cvetovima.
Kantarion se bere kad cveta. Secite biljke nožem ili makazama, tako da koren ostane u zemlji za iduću godinu. Ubrane biljke vežite u snop i zakačite negde da prenoće. Biljke se ne peru, pa će na ovaj način insekti i bube da se razidju, ako su možda na biljkama.
Ujutro biljke stavljajte u oprane i osušene tegle, a onda sipajte maslinovo ulje do vrha tegle. Preporučuje se da se koristi kvalitetno hladno cedjeno maslinovo ulje. Tegle zatvorite poklopcem ili gumicom i papirom. Ostavite tegle tako da odstoje 45 dana. Ulje treba da dobije karakterističnu crvenkastu boju. Nakon tog perioda procedite ulje i iscedite ga iz biljaka. Sipajte ulje u flaše pomoću levka i gaze, a onda odložite na pogodno mesto. Ne treba ga držati ni na suncu ni u frižideru. Ovako pripremljeno kantarionovo ulje može se koristiti cele godine, do naredne berbe kantariona.
Decji sajt
Slika preuzeta sa sajta flickr.com, ajilbab.com