Mikroorganizmi, odnosno "dobre bakterije" koje se jednim imenom zovu probiotici ne samo što su zaslužne za normalan rad creva, već i za zdravlje čitavog organizma. Brinu i o našem imunitetu. U organizmu svakog čoveka ima na stotine različitih bakterija. Probiotici pomažu organizmu da apsorbuje minerale i vitamine koji su ključni za normalan rad organizma.
Postoje prirodni i veštački probiotici. Među najpoznatije prirodne spadaju:
KEFIR
Ovaj napitak najsličniji jogurtu sadrži širok spektar probiotskih bakterija, kao i 11 grama proteina po šolji. Nastaje dodavanjem kefir zrna u mleko, što dovodi do fermentacije. Kefir se preporučuje za doručak.
KOMBUHA
Kombuha, poreklom iz Kine, predstavlja osvežavajući napitak nastao fermentacijom zaslađenog crnog čaja. Može se naći u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane. Ne treba špreterivati u količinama unosa.
KISELI KUPUS
Zahvaljujući probiotskim svojstvima koje dobija procesom fermentacije, kiseli kupus se ubraja u namirnice koje jačaju imunitet i štite zdravlje. Ne samo kiseli kupus već i rasol, tečnost u kojoj stoji kupus je dobar za probavu.
JOGURT
Nemaju svi jogurti probiotska svojstva pa prilikom kupovine birajte ona kod kojih je naznačeno da sadrže aktivne odnosno žive jogurtne kulture.
ĐUMBIROVO PIVO
Gaziran, prirodno fermentisan probiotik pojavio se u Engleskoj još u devetnaestom veku. Sadrži manje od 0, 5 procenata alkohola. Djumbir je dobar za gastritis i odličan je za podizanje imuniteta.
Bulardi® plus
-zaustavlja dijareju
-sprečava pojavu dijareje
Jedini koji može da se koristi i sa svim antibioticima. Bulardi plus u rekordnom roku zaustavlja dijareju, normalizuje rad creva, ublažava simptome i skraćuje trajanje već postojećih dijareja!
Više o proizvodu možete pogledati OVDE.
foto: christopher-campbel unsplash