Hladno vreme i neadekvatno oblačenje izazvali su nazebe i prehlade, naročito kod onih koji su se loš i malo spavali. Sve ovo je dovelo do pada imuniteta, a to je odlična podloga za viruse koji lako prodru u organizam.
Za lakše prevazilaženje prehlade i gripa, nutricionisti preporučuju najjednostavniji način pripreme pileće supe, koji se generacijama prenosi s kolena na koleno.
Receptura podrazumeva pile, crni i beli luk, praziluk, paškanat, šargarepu, celer, belu zelen, so, biber. Kuva se sve zajedno i na kraju dodaje dosta peršuna.
Namirnice u blagotvornoj pilećoj supi deluju u skladu sa lekovima koje propisuju lekari, odnosno utiču na razblaživanje i pokretanje sekreta u disajnim putevima, pa tako olakšavaju iskašljavanje. S druge strane, slani bujon bogat raznovrsnim povrćem, nadomeštava gubitak tečnosti i minerala koji nestaju znojenjem. Takođe, vrela isparenja iz supe čiste disajne puteve.
foto: Fabricio Macedo Pixabay.com