Navalite na zeleniš
Sremuš – čuvar vašeg zdravlja
Maj je mesec medveđeg ili divljeg luka sremuša koji zovu i "ubica otrova". Sremuš je karakterističan po tome što neverovatnom brzinom čisti organizam, pogotovu posle zimske ishrane koja je kod većine masnija i jača. Sadrži eterična ulja, mineralne soli, šećer, vitamin c, karotin, belančevine, masti. utiče na smanjenje krvnog pritiska i holesterola, čisti krv, jetru, creva i želudac, jača pamćenje, ima antibakterijska svojstva pa olakšava iskašljavanje, jača srce i oslabljeni srčani mišić, štiti od infarkta.
Napravite tinkturu od sremuša (odlična je kod hipertenzije)
Narodni lekari preporučuju tinkturu od lukovica sremuša. Tinktura se sprema tako što se očisti 250 grama lukovica, i stavlja jedna po jedna u staklenu bocu, u koju je prethodno usuto tri do četiri prsta rakije komovice jačine 40 stepeni. Lukovice usput treba da se gnječe drvenom varjačom, a onda se dobijena kaša prebacuje u bocu od tamnog stakla, nalivajući ostatak rakije do jednog litra.
U flaši treba da ostane dovoljno mesta za povremeno protresanje i mešanje štapićem. Nakon 14 dana boravka na sobnoj temperaturi proces je završen i tada sadržaj treba procediti kroz gazu, po mogućstvu čuvati u frižideru u zatvorenoj flaši. Preporučuje se uzimanje jedne kašičice (10 do 20 kapi) tinkture ujutru i uveče, pomešane sa pola čaše mleka ili jogurta. Ako se uzima mleko ono ne sme biti vruće.
Čorba od sremuša
Potrebno:
2 šake sremuša
3 kelerabe
3 krompira
1 glavica crnog luka
1 veća šargarepa
1,5 l supe od povrća
50 ml belog vina
kisela pavlaka sa 12% mlečne masti
maslinovo ulje
Priprema
Oljuštite kelerabu, krompir i šargarepu, pa ih iseckajte na kockice. Izdinstajte luk, dodajte mu seckano povrće i pržite nekoliko minuta. Nalijte supu i vino i kuvajte dok povrće ne omekša. Izblendujte štapnim mikserom, dodajte pavlaku i pustite da provri. Iseckajte sremuš i kratko ga propržite na maslinovom ulju, a zatim ubacite u čorbu.
Salata od sremuša
Potrebno
300 g sremuša
struk mladog belog luka
malo maslinovog ulja
malo belog kravljeg sira
Priprema
Da bi omekšao, sremuš je potrebno potopiti u vodi nekoliko sati. Zatim dodajte malo belog luka, maslinovog ulja i belog kravljeg sira po želji.
slike:RitaE-pixabay, mabelAmber-pixabay