Odavno ih nije bilo ovoliko na pijacama, niti po ovim cenama. Zato svakodnevno treba uživati u slasnom ukusu crvene voćke.
Trešnje ne treba jesti pre obroka jer njihova bazna reakcija koči izlučivanje probavnih sokova, što naročito otežava probavu mesa. Nakon trešanja ne treba piti vodu, a pogotovo pivo ili alkoholna pića.
Treba izbegavati trešnje bele boje i koje imaju tvrdu kožicu, jer nisu dovoljno zrele pa izazivaju poteškoće organa za probavu.
Trešnja potiče iz Male Azije i odavnina je poznata kao zdravo voće od kojeg se koriste peteljka i plod. Jede se sveža, zatim u pripremi džema, kolača, kompota.
U narodnoj medicini je poznata kao lek za giht i artritis. Pomaže kod glavobolja, kao i reumatizma. Ublažava simptome alergije i pomaže kod fizičkog i psihičkog umora. U 100gr sveže trešnje ima samo 32 kalorije, 82 g vode; 0,2 g masti; 1 g belančevina; 16 g ugljenohidrata; 12 g šećera i 2,1 g vlakana. Na trećem mestu je kada je u pitanju snižavanje lošeg holesterola.
Za negu kože lica i vrata: zgnječiti zrele plodove trešnje (bele ili žućkasto bele, koje ne ostavljaju fleke) i napraviti gustu kašu sličnu pireu, pa naneti na kožu lica i vrata i držati 20 minuta. Kožu isprati mlakom vodom.
Trešnje pomažu kod mršavljenja
Trešnje sadrže malo kalorija, nemaju masnoća, a imaju visok procenat vode. Istraživanja su pokazala da povećan unos vode u organizam pomaže ubrzavanje metabolizma. Mnogi ljudi koriste prednosti konzumiranja voća bogatog vodom poput trešanja za mršavljenje.
Trešnje protiv celulita i bora
Trešnje sadrže veliku količinu vitamina C i cinka koji su veoma važni za otpornost organizma, zatim folnu kiselinu za zdravo srce i krvotok, kalcijum za kosti i gvožđe za krv. Najvredniji su biljni pigmenti, takozvani antocijanidini koji se nalaze u trešnjama. Oni jačaju vezivno tkivo, te sprečavaju nastanak bora tako što uništavaju štetne enzime koji kožu čine starom i naboranom i sprečavaju nastanak celulita.
Koriste se i :
Protiv reume
Protiv kamena i peska u bešici
Protiv zapaljenja bubrega
Protiv srčanih smetnji
Premorenosti ruku i nogu
Zahvaljujući svome sastavu, peteljke su se u narodnoj medicini koristile za čajeve koji potiču izlučivanje mokraće i izbacivanje kamenaca iz bubrega.
Čaj od peteljki trešnje
1 šaka peteljki kuva se 2 minuta u 1l vode. Pusti se da odstoji 15 minuta, ocedi i pije u gutljajima tokom dana.
Slike preuzete sa sajtova dzematrahic.ba, i namirnice.ba