Bosiljak ima snažna antioksidansna svojstva, koja štite organizam od oštećenja nastalih delovanjem slobodnih radikala. Istovremeno, sprečavaju starenje ćelija i nastanak pojedinih vrsta karcinoma. Beta-karoten koji se u organizmu pretvara u vitamin A predstavlja jedan od ključnih antioksidanasa, jer sprečava oksidaciju holesterola u krvotoku, štiteći na taj način srce i krvne sudove. Bosiljak jača i srčani mišić, delujući preventivno protiv nastanka infarkta.
Zbog sedativnog dejstva, jedino se ne preporučuje trudnicama u početku trudnoće, kao ni bebama mlađim od šest meseci.
Pesto od bosiljka
Potrebno je:
3 čena belog luka
100 g pinjola
150 g svežeg bosiljka
200 ml maslinovog ulja
so
beli biber
50 g parmezana
Priprema
Beli luk narezati na kockice srednje veličine. Pinjole lagano popržiti na vatri ( bez ulja ) dok ne poprime zlatno - smeđu boju te ostaviti da se ohlade. Grubo naseckati bosiljak i pripremiti 200 ml maslinovog ulja. Štapnim mikserom izmiksati beli luk, hladne pinjole i bosiljak, potom dodati maslinovo ulje te nastaviti miksati dok se ne dobije kremasta, ali ne previše usitnjena masa. Dodati sitno rendani parmezan. Na kraju posoliti i pobiberiti po želji.
Tinktura od bosiljka
Ostavite 20 g sitno seckanih stabiljki bosiljka tokom 15 dana u 100 ml 70% alkohola. Nakon procesa mirovanja, tinkturu procedite i čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj bočici. Koristi se kao oblog za osip, za dezinfekciju rana ili kod uboda insekata .
izvor:B92
foto: congerdesign-pixabay