Malo koja namirnica ima simboliku poput masline. Maslina je simbol mira, plodnosti, izobilja i dugovečnoti. Ova namirnica je takođe simbol zdrave ishrane i Mediterana gde se najviše i uzgaja. Najvažnije zemlje koje uzgajaju maslinu su Grčka, Italija i Španija. Prema predanju nekih mediteranskih naroda mladić je mogao da se oženi tek kada zasadi 100 sadnice masline, pa nije ni čudo što su u mestima koje volimo da posećujemo tokom godišnjih odmora masline na sve strane.
Maslina je bogata uljem iz grupe olinsko-oleinske kiseline u kome preovalđuje oleinska kiselina, oko 84,4%. Osim esencijalih masnih kiselina prisutna je i linolna kiselina, pa se smatra važnim prehrabenim proizvodom u prevenziji kardiovaskularnih oboljenja. Maslina je bogata lecitinom, liposolubilnim vitaminima (E, D i K) i biljnim vlaknima.
Maslina ima visoku dijetsku vrednost. Energetska vrednost masline na 100 g je 115 kcal /481 KJ. Maslina podstiče rad pljuvačnih žlezda i lučenje želudačnih sokova. Zrele, crne masline se lakše vare od zelenih. U narodnoj medicini maslina se spominje kao sedativ (za umirenje psihičke i motorne prenadraženosti), zatim kao halagog (za podsticanje lučenje žuči, pomaže pražnjenju creva bez teških posledica).
Maslina se u ishrani koristi u raznim oblicima. Najviše se koristi maslinovo ulje. Koriste se plodovi, prave se razni sosovi i premazi. Maslinovo ulje se dodaje u sve salate, a koristi se i za pravljenje poslastica. Najpoznatije, najkavlitetnije i najzdravije je ekstradevičansko maslinovo ulje.
Kada budete sledeći put ugledali maslinu u lokalnom marketu setite se da je to zdrava namirnica prefinjenog ukusa, čak i ako ćete je koristiti kao prilog u nekoj pizzi. Ja vam ipak, preporučujem da maslinama obogatite neku salatu i pored ukusa uživate i u zdravim masnoćama.
Jasna Vujičić, dijetetetičar - nutricionista
foto: stevepb-pixabay