Lekovito bilje
15.08.2013.

Šljiva - mala lekovita voćka

Šljiva - mala lekovita voćka
Kada se pomene šljiva, prve asocijacije na nju su šljivovica i "srpski brend". Obično zaboravljamo da je šljiva veoma korisna namirnica i da u sebi ima dosta lekovitih sastojaka. Šljiva potiče iz roda Prunus, kom pripadaju breskva, kajsija, nektarina, višnja i trešnja. Latinski naziv joj je Prunus domestica, a smatra se da poreklo vodi sa obala Kaspijskog mora. Šljiva se gaji u celom svetu, a najveći proizvođači su Rusija, Kina, SAD i Rumunija. Srbija spada u značajne proizvođače šljiva u svetu. U našim krajevima sveža šljiva može se jesti od maja do oktobra. Postoji preko 2000 vrsta šljiva nastalih ukrštanjem, šljive raznih veličina, različitih ukusa i raznih boja i nijansi: plave, zelene, bele, žute, crvene, narandžaste...

Slatko od šljiva
Potrebno je:
1 kg poluzrelih šljiva
1 kg šećera
šipka vanile
sok od jednog limuna
krečna voda
Priprema
Oljuštite šljive i stavite ih u krečnu vodu da odstoje sat-dva. Kad ih izvadite i isperete u dve-tri vode, odstranite im koštice, pa ih stavite na suvu čistu krpu da se dobro ocede. Stavite šećer u šerpu, nalijte ga vodom, pa kuvajte i skidajte penu sa površine. Kad je šećer dovoljno ukuvan, spustite šljive. Kuvajte dok ne vidite da sa kašike kojom zahvatite sok ne curi mlaz nego kaplju po dve-tri kapi. Na pet minuta pre završetka kuvanja spustite u šerpu šipku vanile i sok od jednog limuna. Skinite šerpu sa ringle, pokrijte je čistom pokvašenom krpom, pa ostavite da se hladi 24 sata. Tada razlijte slatko u tegle, pazeći da uvek ostane sok iznad šljiva.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

02.
Jul
2017
Lekovito bilje
16.
Jun
2017
Lekovito bilje
07.
May
2017
Lekovito bilje