Kupus – zeleni izvor zdravlja
Kupus (brassica oleracea) je zbog svoje energetske vrednosti, hranljivih materija i bogatstva vitamina postao redovna salata i hrana u ljudskoj ishrani, ali i lek koji pomaže u sprečavanju i lečenju mnogih bolesti.
Pretpostavlja se da su divlji kupus doneli u Evropu keltski osvajači oko 600. godine pre naše ere, a počeo je da se gaji u staroj Grčkoj i Rimu. Smatrali su ga “panaceom”, lekom koji leči mnoge bolesti. U srednjem veku ovo povrće je bilo poznato i kao “lek siromašnih”.
Kupus je izuzetan izvor vitamina C, obiluje hranljivim vlaknima, a sadrži i magnezijum, kalcijum, magnan, folate, vitamine A, B1, B2 i B6, kalijum, omega-3 masne kiseline, kao i fitohemikalije indol i sulforafan.
Ne zna se da li je kupus zdraviji svež ili kiseo. Pregršt vitamina i minerala čine kiseli kupus zimskom namirnicom broj jedan i prirodnim izvorom vitamina C, koji nam je i te kako potreban tokom zime, kako bismo se zaštitili od prehlade. Samo 100 grama kiselog kupusa sadrži čak 20 grama vitamina C. Osim toga, ovo zimsko povrće odličan je izvor vitamina A, kao i magnezijuma, gvožđa, fosfora, kalcijuma i kalijuma, natrijuma i folne kiseline. Pošto kiseli kupus ne sadrži ni masti, ni šećer, savršen je za detoksikaciju tela i gubitak kilograma. Podstiče lučenje štetnih materija iz organizma, te čisti i regeneriše jetru. Takođe, kiseli kupus blagotvorno deluje na želudac i probavni sistem. Kiseli kupus možete pripremiti na nekoliko načina, od tradicionalne sarme do salate, u koju osim ulja možete dodati i papriku ili recimo vegetu. Za podizanje imuniteta u zimskim mesecima preporučuje se svakodnevno konzumiranje nekoliko kašika naribanog svežeg kiselog kupusa. Ukoliko vam je ukus ove namirnice previše jak, od svežeg kiselog kupusa možete napraviti ukusnu salatu, ukoliko dodate izrendanu jabuku, cveklu ili šargarepu.
Sok od kupusa
Potvrđeno je da sokom od svežeg kupusa može uspešno da se leči čir na želucu i upala debelog creva. Od 100 g kupusa ceđenjem se dobije 50 ml lekovitog soka. Pije se između obroka, u kombinaciji sa jabukom, zbog prijatnijeg ukusa.
* protiv laringitisa
- 1-2 kašičice meda pomešati sa sokom od kupusa.
* protiv kolitisa
- pomešati sok od kupusa sa sokom od šargarepe i uzimati ujutru na prazan stomak.
* za lečenje čira na želucu
- pre obroka uzeti kašičicu maslinovog ulja i 3 čaše soka od kupusa. Tokom ove terapije izbegavati testenine, hleb i prženu hranu.
Odličan za upale vena
Listovi svežeg kupusa su najbolja obloga za lečenje upale vena. Za ovu vrstu obloga potrebna je velika, sveža glavica kupusa. Listove prislonite na obolelo mesto, pa ih pričvrstiti tankom čarapom. Oblogu držate dok se kupus ne sparuši.
RECEPTI
Vitaminska salata
- 500 g kupusa
- 1 kisela jabuka
- 2 šargarepe
- komad celera
- 1 mala cvekla
- 1 glavica crvenog luka
- 2 kašike oraha
- maslinovo ulje
- jabukovo sirće
- 1 kašika smeđeg šećera
- 1 kašika mlevenog kima
- so, biber
* Izrendajte kupus, jabuku, šargarepu i celer, izmešajte, pa prelijte marinadom od ulja, sirćeta, šećera, soli, bibera i kima. Ostavite da kratko odstoji, pa odozgo nabacajte kolutove crvenog luka, rendanu sirovu cveklu i listiće oraha (ili lešnika, badema, kikirikija, pistaća...).
KUPUS DIJETA
Prvi dan
Neograničene količine kupus čorbe. Sve voće osim banana, nezaslađeni čajevi, sveže ceđeni sokovi i voda
Drugi dan
Neograničene količine kupus čorbe. Sveže ili kuvano povrće, sve osim boranije, graška i kukuruza; za večeru pojedite veliki pečeni krompir s maslacem; voće je zabranjeno
Treći dan
Neograničene količine kupus čorbe. Sve voće i povrće, bilo sveže bilo kuvano
Četvrti dan
Neograničene količine kupus čorbe. Tri banane i neograničene količine nemasnog mleka ili jogurta
Peti dan
Neograničene količine kupus čorbe.
Paradajz, najviše šest komada srednje veličine; tokom dana popijte najmanje osam čaša vode da bi se organizam oslobodio toksina i mokraćne kiseline
Šesti dan
Neograničene količine kupus čorbe.Pola kilograma kuvane ili pečene govedine, piletine bez kožice ili ribe i neograničene količine zelenog povrća
Sedmi dan
Neograničene količine kupus čorbe. Integralni pirinač i povrće, nezaslađeni voćni sokovi, voda
slike:studentskisvet.com,ordinacija.hr,durmitor.wordpress.com