Lekovito bilje
08.04.2014.

Blitva - prirodni antibiotik

Spada među najzdravije povrće i odličan je dodatak zdravoj ishrani. Mart i april su pravo vreme za nju te iskoristite njene blagodeti

U narodnoj medicini odvajkada se listovi blitve koriste za oblaganje rana, a čorbice imaju blagodentno dejstvo na upalu bešike i bubrega. Obarena blitva sa iseckanim belim lukom je prirodan antibiotik, kada se njima doda i peršun, pospešuje se izlučivanje urina i čisti krv.

Blitva ima zdrave sastojke


SMatra se da blitva spada u biljke koje imaju jednu od najvećih koncentracija vitamina K i A, ali i da je puna vitamina B i C, značajnih za funkcionisanje kompletnog organizma. Sadrži i minerale, poput kalcijuma, natrijuma, kalijuma, magnezijuma, fosfora. Iako je uvreženo mišljenje da gvožđa najviše ima u spanaću, ipak je i njega blitva nadmašila.
Zahvaljujući rastvorljivim vlaknima pozitivno utiče na pražnjenje creva, ali i na smanjenje holesterola.
Često se koristi i u dijetama jer sadrži malo kalorija. 
Blitva je izuzetno važan sastojak u mnogim jelima, a evo par recepata, koji će se celoj porodici dopasti.

Blitva na lešo

Sastojci: 400 grama krompira, 800 grama blitve, nekoliko čena belog luka, morska so po ukusu, (može i obična kuhinjska), 50 grama maslinovog ulja.
Priprema: Blitvu oprati i očistiti joj zadebljali deo. Krompir takođe očistiti, iseći na kocke i staviti da se bari. Kada je napola kuvan, dodati oprano lišće blitve i dokuvati još jedno desetak minuta u nepoklopljenoj posudi. Kada povrće postane mekano, procediti ga. U posebnu činiju staviti ulje, sitno seckan beli luk i so po želji. U činiju preručiti kuvan krompir i blitvu, sve promešati i držati poklopljeno do posluživanja. Može da se služi i toplo i hladno, a predstavlja savršen prilog uz ribu ili plodove mora.

Sirova salata od mlade blitve

Potrebno je

2 veze mlade blitve
1 glavica belog luka
2 kašike maslinovog ulja
so
Priprema
Očišćene, oprane i oceđene listove blitve iseći na rezance, malo posuti solju i blago izmešati. Preliti uljem, posuti izgnječenim i sitno seckanim belim lukom.

Varivo od blitve, krompira i paradajza


Potrebno je
1 kg očišćene blitve
50 dg mladog krompira
1 kg paradajza
2 glavice crnog luka
3 čena belog luka
1 kašika sitno seckanog lista peršuna
4 kašike ulja
so, mleveni biber
Priprema
Očišćenu blitvu skuvati u slanoj ključaloj vodi (paziti da se ne prekuva). Oprani i oljušteni krompir iseći na kocke i skuvati u slanoj vodi. Paradajz oljuštiti i iseći na kocke. Na zagrejanom ulju ispržiti sitno seckani crni i beli luk i sitno seckani list peršuna. Dodati kuvanu blitvu i krompir, začiniti ostalim začinima, doliti 5 dl vode i kuvati na smanjenoj temperaturi 1 sat. Jelo treba da ima dovoljno tečnosti. Ako je jelo pregusto, pred kraj kuvanja doliti toplom vodom i još malo kuvati.

Kako god da odlučite da spremite blitvu, imajte na umu da ovu zdravu namirnicu treba što više koristiti, kada joj je sezona. Mart i april su idelani meseci da se makar jednom nedeljno nađe na vašoj trpezi.

slika:Karunah pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

02.
Jul
2017
Lekovito bilje
16.
Jun
2017
Lekovito bilje
07.
May
2017
Lekovito bilje