Planirate da uskoro krenete na zasluženi godišnji odmor? Dečji sajt vam otkriva koje namirnice je najbolje konzumirati tokom putovanja i zašto su voće, povrće i žitarice najidealniji obrok tokom vrelih letnjih dana.
U toku putovanja važno je unositi optimalnu količinu tečnosti zbog visokih dnevnih temperatura i povećanog znojenja. Preporuka je da pijete negaziranu, prirodnu flaširanu vodu. Izbegavate nošenje začinjene, masne, lako kvarljive hrane koja može izazvati digestivne tegobe - mučninu, povraćanje, nadimanje, proliv. Ako putovanje kolima, autobusom ili vozom duže traje možete poneti peciva, domaće sveže pripremljene integralne kifle, integralni keks, oprano sezonsko voće (kajsija, jabuka, kruška) kao i nešto od koštunjavog voća, recimo orah, badem, lešnik. Sendviče sa belim sirom ili kačkavaljem i svežom paprikom treba poneti u ručnom frižideru – kaže prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković sa Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma u Beogradu.
Naša sagovornica ističe da je najbolje konzumirati hranu koja je tipična za destinaciju koju smo izabrali za odmor:
- Ako ste na odmoru u ravničarskom selu probajte riblji ili pileći paprikaš, na moru uživajte u morskoj ribi i brodetu, a na planini u mlečnim proizvodima, planinskom voću i pečurkama.
Ona kaže da osnovu naše ishrane u toku letnjih meseci treba da čine voće, povrće i žitarice uz umeren unos mlečnih i mesnih proizvoda bilo da se nalazimo u planinskon selu, banji, na reci ili na moru.
- Salata od svežeg paradajza, krastavca, paprike, luka sa dodatkom sira i maslinovim uljem, kupusa, zelena salata, vitaminska salata od rendane ili sackane šargarepe, cvekle i celera preporučuje se svakodnevno.
Leti treba izbegavati prženje i pohovanje mesa i povrća. Najbolje je kao način pripreme koristiti kuvanje, dinstanje na vodi sa dodatkom maslinovog ulja i pečenje u rerni.
- Neka se na vašoj trpezi nađu piletina, ćuretina, rečna i morsku riba, dok crvena mesa treba unositi jednom nedeljno. Kao prilog mesu može se dodati povrće pripremljeno na pari - šargarepa, celer, brokoli, tikvice. Ovo povrće se priprema za petnaest minuta, bogato je vitaminima, lepog izgleda i ukusa. Od mlečnih proizvoda treba koristiti jogurt, bele nemasne sireve, ponekad kačkavalj. Špagete, integralni pirinač, kačamak, pasulj i sočivo unosite kao zamenu za hleb.
Olga Petrović
Slike preuzete sa sajtova branka-mirkovic-kuvar.blogspot.com,
earthdivasblog.com