Listove kelja posolite sa malo morske soli, pospite maslinovim uljem, a onda stavite u rernu i pecite pola sata na temperaturi od 120 stepeni. Mogu se jesti i stabljike kelja, ali one nakon pečenja neće postati onako hrskave kao listovi.
Jedna šolja kelja sadrži 180% preporučene dnevne doza vitamina A, 200% preporučene dnevne doze vitamina B i 1020% preporučene dnevne doze vitamina K. Izuzetno velika količina vitamina K koju kelj sadrži dobra je za održavanje zdravlja kostiju, metabolizam kalcijuma, a utiče i na zdravlje krvnih sudova.
Lutein i zeaksantin su sastojci kojih u kelju ima u velikoj količini i oni doprinose zdravlju očiju. Njihovo povoljno delovanje još pojačava vitamin A koji se nalazi u kelju.
Pošto je većina vitamina koji se nalaze ukelju rastvorljiva u mastima, maslinovo ulje kojim ste natopili kelj prilikom prženja pomoći će njihovoj apsorpciji u organizmu.
foto: Mannasource-pixabay