Nekada su naše bake za dezert posluživale kompot, a danas je ta poslastica nakon jela pomalo zaboravljena. Nema razloga zašto ga ne bismo ponovno uveli u našu prehranu. Ukusan je, zdrav, mirisan. Idealan napitak za hladne zimske dane.
Potrebno je:
1 kg jabuka, 1 l vode, 80 g šećera, 2 kesice vanilin šećera, 2 štapića cimeta
Priprema
Jabuke operite, oljuštite, izvadite im semenke i isecite ih na kriške pa ih stavite u litru kipuće vode. Dodajte šećer, vanilin šećer i cimet. Sve kuvajte oko 15 minuta. Kad se malo prohladi, dodajte polovinu limuna isečenu na kolutiće, kako bi se zadržao vitamin C.
Savet: Očišćeno, oprano i isečeno voće kuvajte uvek u vreloj zaslađenoj vodi da se ne bi raspalo prilikom kuvanja. Ako pravite kompot od suvog voća, operite ga i potopite dan ranije u hladnu vodu, a sutradan ga kuvajte u toj istoj vodi.
foto: congerdesign-pixabay