Potrebno je:
150 g lešnika
150 g badema
220 g urmi
130 g suvih brusnica
prstohvat morske soli
kašičica ekstrakta vanile
kašičica-dve vode, po potrebi
Priprema
Potopite urme u hladnu vodu i ostavite 10-ak minuta da omekšaju. U neku seckalicu ubacite orašaste plodove, usitnite ih, ali ih nemojte pretvoriti u brašno (oko 30-40 sekundi). Dodajte oceđene urme kojima se sklonili tanku kožicu i košticu, vanilu i prstohvat soli. Izmiksajte dok ne dobijete lepljivu smesu. Ukoliko vam se učini da je potrebno, dodajte kašičicu vode, pa ako mislite da nije dovoljno, dodajte još jednu. Ubacite suve brusnice i na kratko izblendirajte. Plehčić, činiju ili ono što budete koristiti za oblikovanje smese, obložite providnom folijom. Rasporedite i dobro utapkajte smesu kašikom, a zatim i prstima tako da ne ostanu rupice i neravnine. Pokrijte folijom i ostavite u frižideru da se stegne par sati ili preko noći.
Sklonite foliju odozgo i prenesite očvrslu smesu na dasku. Izrežite pločice veličine i oblika koji vam odgovara - kvadrati, pravougaonici, trouglići... Složite ih u kutiju, zatvorite i čuvajte u frižideru. Biće u savršenom stanju oko 10 dana. Možete napraviti i veću količinu, zamrznuti ih i vaditi po potrebi.
foto: TasteSpotting