Super zdrava grickalica, hrskava i prepuna semenki, idealna za konzumaciju kao međuobrok, odnosno užina! Pravi se za 5 min, a peče oko 20 min. Ove pločice poboljšaće rad creva i ubrzati metabolizam. Odlično se slažu i sa brojnim zdravim namazima, kao npr namaz od leblebija ili namaz sa tunjevinom.
POTREBNO:
• 2 šoljice raženog brašna
• 1 šoljica semenki po izboru (npr lan, susam, suncokret i golicu - sve sirovo)
• 1 šoljica ključale vode
• 1/3 šoljice maslinovog ulja
• morska so za posipanje
PRIPREMA:
Uključite rernu na 180 stepeni.
Pomešajte brašno i semenke, dodajte maslinovo ulje i ključalu vodu, pa sve lepo izmešajte. Ako je previše gusto, sipajte još malo vode.
U veliki pleh od rerne stavite papir za pečnje. Stavite testo, pa ga malo kašikom rastanjite po celom plehu. Da biste što jednostavnije rastanjili testo, preko stavite još jedan papir za pečenje, pa rukama ili oklagijom još malo razvucite, da bude što tanje. Onda skinite gornji papir.
Pospite morsku so po površini i stavitet u zagrejanu rernu na 20 - 25 min. Kada se ispeče, ohladite, pa izlomite na pločice.
IDEJA: Mi smo zdrave pročice servirali u obliku leptira, a ako mališanu servirate užinu baš na ovaj način, ispričajte mu i priču o leptiru i gusenici. Dete će biti preokupirano pričom, saznaće i naučiti nešto novo, a ujedno i pojesti sve iz tanjira!
Vaše ideje za zdravu užinu servirajte na jednom ovakvom zanimljivom tanjiru - pogledajte OVDE.
foto: Katarina Stojković