Potrebno je:
– 250 g integralnog brašna
– 250 g ražanog brašna
– 250 g graham ili nekog druge vrste
– 250 g mešavine belog i integralnog brašna
– 2 kašičice soli
– 2 dl maslinovog ulja
– 1 kašičica malteksa
– 1 kašičica putera od susama
– 50 g mekinja
– 50 g susama
– 50 g lanenog semena
– ½ kačičice sode-bikarbone
– 1 dl jogurta
– mlake vode po potrebi
Priprema
Izmešati brašno sa sodom bikarbonom i solju. Dodati ostale sastojke i uz dolivanje mlake vode i umesiti testo. Testo je tvrdo pa treba malo više snage da se umesi. Podeliti ga na tri jufke i ostaviti pokriveno platnenom salvetom da odmori 10-tak minuta. Svaku jufku rastanjiti na dobro pobrašnjenoj podlozi što tanje možete. Dobro pritisnite oklagiju na testo jer je dosta čvrsto! Rastanjeno testo iseci oštrim nožem na pravougaonike i ređati ih na uljem podmazanu tepsiju ili pek papir, koji takođe premažemo maslinovim uljem.
Rernu uključiti na 200 stepeni, pa nakon sto se ugreje smanjiti na 180 stepeni i peći pločice 10-tak minuta, videćete kada blago porumene, tada su gotove. Izvaditi ih i staviti na rešetku da se ohlade. U kartonsku kutiju staviti celofan i poredjati ih. Prekriti drugim celofanom i tako ih čuvati.
foto: telegraf.rs