Kada ste poslednji put popili šoljicu kakaa? Znate li kako se pravilno kuva?
Pored toga što je sastavni deo mnogih kolača, kakao je i nutritivna namirnica koju svako treba da pije, ali bez preterivanja.
Njegovo generičko ime (Thebroma) u prevodu znači „hrana bogova“, pa ne iznenađuje što su ga Maji i Asteci koristili u religioznim obredima, i davali ga ratnicima pre bitaka. Takođe, imao je i primenu u različite medicinske svrhe.
Španski konkvistador Hernan Kortez, koji je prvi put doneo kakao u Evropu, napisao je: „Božanski napitak koji izgrađuje otpornost i pobeđuje umor. Šolja ovog predivnog napitka omogućava čoveku da hoda ceo dan bez hrane.“
Kako se pravilno kuva kakao?
Iako se crna čokolada, pogotovo ona sa minimum 70% kakaa i te kako preporučuje za konzumaciju na dnevnom nivou, veoma ukusan napitak, bez ikakavog dodavanja šećera, može biti i šoljica toplog kakaa. Kuva se poput kafe. Pre nego voda proključa ubaci se kakao prah i zakuva. Možete ga praviti sa vodom, ali je mnogo ukusniji ako ga kombinujete sa mlekom. Takođe, možete i skuvati sa vodom i dodati malo mleka.
Kakao i zdravlje
Kakao prah je bogat teobrominom, koji pomaže u smanjenju upale i može vas zaštititi od bolesti kao što su bolesti srca, rak i dijabetes. Pošto je kakao bogat fitonutrijentima, ali ima malo masti i šećera, kalorije koje dobijete od kakao praha biće prepune zdravih hemikalija.
9 razloga zašto treba piti kakao
* štiti organizam od uticaja slobodnih radikala
* podstiče pamćenje i koncentraciju
* smanjuje stres i depresiju
* štiti od bolesti srca i krvnih sudova
* štiti od mnogih vrsta raka
* odličan je izvor gvožđa
* reguliše nivo šećera i holesterola
* smanjuje opasnost od srčanog udara
* pomaže u regulaciji krvnog pritiska
Sledeći put kada odete u nabavku kafe ili čaja, ubacite i kakao u korpu. Skuvajte ga sebi i dragim osobama. Podsetite se kako ovaj napitak kao dete sa uživanjem pili. Možda vam postane porodični ritual.
foto:Sabrina_Ripke_Fotografie-pixabay