Zdrava ishrana
27.12.2013.

Sokoterapija za zdraviji život

Sokoterapija za zdraviji život


Ako želite da ostanete zdravi u vašem jelovniku mora da se nađe dosta svežeg voća. Stručnjaci se slažu da ljudi koji svakodnevno jedu voće i piju sveže ceđene voćne sokove imaju velike šanse da dožive stotu.

Tvorac sokoterapije, američki dijetolog dr Norman Voker živeo je punih 118 godina što predstavlja najbolju potvrdu korisnosti i ispravnosti njegovog sistema.

Voker je smatrao da čovek treba da pije sokove u onoj meri u kojoj mu to pruža zadovoljstvo. Ali, tvrdio je, za postizanje vidljivih rezultata neophodno je popiti najmanje 0,6 litara soka na dan.
Sokoterapija zastupa stanovište da prirodni sokovi mogu efikasno da izleče najraznovrsnije bolesti, za razliku od nekih lekova.
Takođe, prema ovom učenju pojedini sokovi podržavaju tonus celog organizma a neki leče i konkretne bolesti. Kao primer navodi sok od grepfruta koji nas snabdeva vitaminima, energijom i bodrošću, a istovremeno rastvara neorganski kalcijum koji je glavni krivac za artritis i artrozu.

Razotkrivši terapeutsku važnost svežih sokova dr Voker je postao svetski priznat lider nutricionizma. Osim što je doživeo dubolu starost, on se u oženio u 102. godini i dobio sina. Bio je veoma popularan u Americi, a sistem sokoterapije primenjuju i velike zvezde poput Džulije Roberts i Šeron Stoun.

Zasto baš sokovi, a ne sveži,rumeni sazreli plodovi? Zbog toga, govorio je ovaj naučnik, jer varenje čvrste hrane traje i po nekoliko časova,a sokove organizam vari i usvaja vrlo brzo,za samo nekoliko minuta. Pri tom,sto nije nimalo zanemarljivo,na varenje se troši minimalna energija.
Sokovi imaju važan zadatak u našem organizmu: s jedne strane predstavljaju građevinski materijal jer organizam na najbrži i najstabilniji način snabdevaju neophodnim aminokiselinama, mineralnim solima, enzimima, vitaminima, prehranjuju krv, regenerišu tkivo. S druge strane, sokovi su higijeničari celog organizma: čiste ga od otpada, toksičnih materija, izbacuju štetne produkta.
Voker kaže da se s pravom moze reći da su sokovi najprijatniji, najukusniji i najbezbedniji lek koji nam je priroda podarila. Naše je samo da ga uzmemo.
Dečji sajt


ZAŠTO SU DOBRI?
Jabuka – Sok od jabuke pomaže kod gojaznosti i dijabetesa, kardiovaskularnih oboljenja, bolesti jetre i bubrega, reumatizma, žučnih kamenaca i kamena u bubregu, hroničnog kolitisa, gihta i dizenterije. Jabuke na ovim prostorima ima u izobilju, pa neka vam svaki dan počne sokom od jabuke

Malina – Sok od maline skida povišenu temperaturu, podstiče znojenje, čisti žuč, pospešuju izbacivanje peska iz bubrega, jača imunitet i srce, normalizuju krvnu sliku.

Kupina – Sok od kupine idealan je protiv prehlade, jer je pun blagotvornih vitamina i minerala. Ima blago umirujuće dejstvo, utoljava žeđ, osvežava i hrani organizam. Uspešan je i u regulaciji povišene temperature.

Trešnja - Sok od višanja poboljšava cirkulaciju melatonina u telu i osigurava bolji san. Protiv reume treba osam dana uzastopno piti sok od svežih trešanja. Sok se pije tri puta na dan po jedna čaša.

Višnja – Sok od višnje poboljšava metabolizam, jača imuni sistem, povećava apetit i koristi se kod kašlja.

Ananas – Sok od ananasa je dobar za poboljšanje funkcije bubrega i jetre i sadrži jednu supstancu koja je prirodni sagorevač masti. Pomaže da se telo revitalizuje. Takođe, ananasov sok se preporučuje za lečenje astme.

Breskva – Sok od breskve jača srčani mišić i leči srčane aritmije. Pomaže kod anemije i gastritisa. Sok od breskve preporučuje se onima sa srčanom aritmijom, smanjenim lučenjem želudačne kiseline, osetljivim nervnim sistemom, kao i za čišćenje organizma.

Crna ribizla – Sok od crne ribizle je odličan kod nedostatka vitamina, anemije, gastritisa sa niskim nivoom kiseline, bronhitisa, gripa i angine. Uspešno se bori protiv virusa, jača imuni sistem i veoma je bogat vitaminom C.

Crvena ribizla – Sok se preporučuje za kardiovaskularni sistem, čireve, kožne bolesti, reumatizam, prehlade i giht.

Grožđe – Sok od grožđa pomaže kod umora i stresa. Čisti bubrege i jetru i snižava holesterol.

Limun – Sok od limuna ima odlično dejstvo na alkalizaciju organizma. Međutim treba ga piti sa toplom vodom u razmeri 1:10. Odličan je antioksidans, stimuliše rad jetre.

Pomorandža – Sok od pomorandže je efikasno sredstvo protiv avitaminoze. Ukoliko se popije naiskap poboljšava apetit i stimuliše rad creva.

Grejpfrut – Sok od ovog voća je prirodni sok za nesanicu. Smanjuje holesterola, a krvni pritisak se vraća u normalu.

Kajsija – Sok od kajsija jača srčani mišić. Redovno konzumiranje pomaže i kod srčanih aritmija.

Kruška – Sok ima protivupalno dejstvo i pomaže kod bubrežnih kamenaca.

Lubenica – Sok od lubenice odličan je za lečenje edema povezanih sa kardiovaskularnim i bubrežnim problemima.

Nar – Sok od nara je dobar za oporavak organizma posle teških bolesti ili operacija, a pomaže i kod anemije.

Lekari preporučuju da, kada god je to moguće, voćne sokove treba samostalno praviti u kući, od pravog voća, kao i da ih nikada ne treba dodatno zaslađivati. Takođe, alternativa želji za ukusnim voćnim sokom uvek može biti konzumacija čitave voćke. Na taj način ne samo da se može utoliti žeđ, već se u organizam unose vlakna i antioksidansi u svom integralnom obliku, pa se može privremeno smanjiti i osećaj gladi.
Ukoliko vaše dete ima preveliku želju za kupovnim voćnim sokovima, napitak uvek možete razblažiti vodom, te tako smanjiti unos šećera po „porciji“. Uz to, što se tiče kupovnih sokova, uvek je poželjno proveriti sastav i energetsku vrednost napitka koji kupujete, a to su informacije koje moraju biti jasno čitljive na pakovanju. Dok na polju energetske (kalorijske) vrednosti ne možete previše da birate, jer se kod većina sokova ona kreće od 100 do 200 kalorija po čaši (od 200 ml), sa sastavom je situacija drugačija. Izbegavajte napitke sa dodatim šećerom, konzervansima i veštačkim zaslađivačima.

Recepti
Jabuka sa đumbirom za dobro jutro

Sastojci:
- 4 jabuke
- 1 cm korena đumbira
- pola limuna, oljuštenog
- 1/2 zgnječenih pupoljaka lavande
Pripremanje: U sokovniku iscediti sve sastojke.
Sipati u čašu.
Količina: 1 porcija
Sveža jabuka
Sastojci:
- 3 jabuke
- 1 šolja crnog grožđa
- pola limuna
- 1/2 čajne kašičice praha od ginsenga (ženšena)
Pripremanje: U sokovniku iscediti jabuke,
grožđe i limun. Sipati u veliku čašu. Dodati
ginseng.
Količina: 1 porcija
Sok od jabuke, cvekle i kruške
Sastojci:
- 2 jabuke
- 1 kruška
- 3 cvekle
- pola limuna, oljuštenog
- 1 cm korena đumbira
Pripremanje: U sokovniku iscediti jabuke,
kruške, cveklu, limun i đumbir. Sipati u veliku
čašu ili dve male.
Količina: 1 ili 2 porcije

slike preuzete sa sajtova:green.healthfoodxdrinks.com,styleyourlook.com,www.ifood.tv

Tekst o skladištenju jabuka  omogućio je Greengarden, prirodni sok od jabuke. Bez upotrebe konzervansa, od zdravih i svežih plodova jabuke ovi sokovi se proizvode na severu Vojvodine, u selu Rđevica. Proizvodnju obavlja porodična firma iz vlastitih voćnjaka pomoću integralne metode, što je najbolja garancija kvaliteta. 100% ceđeni sok od jabuke idealan je za bebe, decu, trudnice, bake i deke.
Više o Greengardenu, kao I metodi pravljenja soka možete pogledati OVDE
Da naručite sok online, kliknite OVDE

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno